• Pts - Cts: 8:00 - 19:00/ Pzr Off

Serada Otomasyon Sistemleri

02 August 2023 Wednesday

  • Topraksız Tarım

Serada Otomasyon Sistemleri

SERA OTOMASYON SİSTEMLERİ

HAVALANDIRMA
Sera havalandırması, bitkilerin gelişimlerini iyi bir şekilde sağlamak için önemli ve mevsim fark etmeksizin yapılması gereken bir işlemdir. Sera havalandırmasının yapılma sebeblerini şöyle açıklayabiliriz; fazla güneşlenmeden sebep sera ve içinde oluşabilecek yüksek sıcaklığın arzu edilen seviyeye getirilmesi için havalandırma yapılır. Böylece bitki gelişiminin sıcaklık nedeniyle yavaşlanması engellenmiş olur. Bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duydukları CO2 (karbondioksit) havalandırma ile sera içerisine alınmış olur. Sera içerisinde bağıl nem oranının dengelenmesi havalandırma ile sağlanır. Sera içerisinde nem oranının fazla olması, bitkinin hastalanmasına neden olabileceği gibi, bitkilerin terleme yapmasına da engel olur. terleme yapmayan bitki, beslendiği topraktan su ve besin maddesi alamaz. Bu da bitkinin büyümesine engel olur. Oluşturulan sera modelinde sera içi bağıl nem oranı E RH değerinde kalması sağlandı. Sera içi nem oranının yüksek olması durumunda havalandırma işlemi yapılacaktır.

ISITMA
Seralarda ısıtma sistemine özellikle kış aylarında çok ihtiyaç vardır. Bitkilerin gelişmesi ve hastalanmasında sera içi sıcaklık değeri belirleyici etkenlerden biridir. Sera içinde sıcaklığın belirli değerler arasında olması gerekmektedir. Kışın bu ancak ısıtma sistemlerinin kullanılmasıyla sağlanır. Yetiştirilecek olan bitkilerin bulunduğu ortam sıcaklık değeri 15°C nin altına düşmemesi ve 30°C nin üstüne çıkmaması istenir. Aksi taktirde bitkinin gelişmesi yavaşlamış olur. Oluşturulan sera modelinin içinde bulunan sıcaklık sensorü yardımıyla ortam sıcaklığı ölçülecektir. Ortam sıcaklığının 15°C nin altına düşmesi durumunda gölgelendirme rayı ve infrared ısıtıcı devreye girer. Ortam sıcaklığını 30°C nin üstüne çıkması ile havalandırma fanı çalışır ve gölgelendirme rayı kapanır. Böylece sera içerisinin serinletilmesi sağlanır. Bu durum özellikle yaz aylarında yüksek sıcaklıklarda bitkilerin korunmasında büyük önem arz etmektedir.

GÖLGELENDİRME
Bitkilerin gelişimleri ve ürün verimliliğini en çok etkileyen faktörlerin başında ışık ve sıcaklık gelmektedir. Durum böyle olunca da sera içerisinde k i ışık ve sıcaklığıı kontrol altında tutmak gerekir. Özellikle yaz aylarında öğlen saatlerinde güneş ışıklarının dik açıyal gelmesi sonucu bitki yapraklarında yanmalar meydana gelmektedir. Bu da bitkinin gelişmesinin azalmasına ve ürün kalitesinin düşmesine sebep olur. Sera içi sıcaklık değeri için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. Yaz aylarında özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde sera içi sıcaklık değeri 35 - 50°C arasında seyretmektedir. Bitkinin gelişimi açısından zararlı bir aralıktır. Aynı şekilde soğuk kış aylarında özellikle gece sera için sıcaklık değeri 0 - 10°C arasında olup bitki gelişimini olumsuz yönde etkiler ve çiçek yani ürün sayısında azalmaya sebep olur. Bütün bu sıkıntıları gidermek adına sera modelimizde sera içine fazla gelen ışığın yaklaşık 50 sini geri yansıtan ısı perdesi olarak da kullanılan gölgelendirme rayı hareket eder ve fazla gelen ışık engellenmiş olur. Sera içi sıcaklık değerinin 10°C nin altına düşmesi ile ısı perdesi yani gölgelendirme rayı kapanır, sera içinde bitkinin bulunduğu hacim azaltıp ısıtmayı kolaylaştırdığı için hem enerji tasarrufu sağlar hem de sıcaklık değeri daha yüksek seviyelere çıkabilir. Sıcaklığın 35°C nin üstüne çıkması durumunda ise sera içi sıcaklığı düşürmek için gölegelendirme rayı kapanır. Sonuç olarak amaç; sıcak yaz aylarında sıcaklık değerinin istenen değerin altına düşmesini engellemekteir.

Share on Social Media:

1 : 00 AM

Hour
Minutes
AM PM
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12