• Pts - Cts: 8:00 - 19:00/ Pzr Off

Hidroponik Sistemler

19 July 2023 Wednesday

  • Topraksız Tarım

Hidroponik Sistemler

HİDROPONİK SİSTEMLER

SIVI (AGREGAT OLMAYAN) HİDROPONİK SİSTEMLER
Bitkilerin herhangi bir katı ortam içermeyen yapılarda özel besin çözeltilerinde veya bu besin çözeltilerinin belli aralıklarla bitki köklerine püskürtülmesi ile yetiştirilmesi yöntemidir. Hidroponik, kelime anlamında besin çözeltisi içerisinde desteksiz olarak bitki yetiştiriciliği anlamındadır. Bununla birlikte besin çözeltisi içerisinde kullanarak katı ortamda biitki yetiştirme de hidroponik sistem içinde yer alır. Hidroponk sistemler bu sınıflandırmanın dışında açık ve kapalı sistem olarak da adlandırılabilir. Açık sistemde besin çözeltisi bitki köklerine bir kez verilir ve yeniden kullanılmaz. Kapalı sistemde ise fazla çözelti yeniden toplanır ve dolaştırılır.


AGREGAT HİDROPONİK SİSTEMLER
Topraksız yetiştiriciliğin bu sisteminde gerekli olan katı veya sert ortam, lokal olarak elde edilen materyallerden oluşur. Seçilen ortam materyallerinin esnek, gevrek, su ve hava tutma kapasitesi iyi ve kolaylıkla drene edilen özellikleri oılmalıdır. Bu özelliklere ek olarak toksin maddelerden, hastalık ve zararlılardan oluşan mikroorganizmalardan arındırılmış olmalıdır. Bu yöntemde ise bitkiler; torba, tekne, saksı, viyol ve benzer biçimlerde kaplara doldurulan organik veya inorganik yapılı substratlara ekilerek veya dikilerek yerleştirilir. Besin çözeltisi belli aralıklarla damlama sulama veya yağmurlama sulama ile ortama verilir ve bitkiler su/besin maddelerini substratlardan alır.
Bu tekniklerin tümünde temel prensip, toprak kullanmadan yetiştirilen bitkilerin kök sistemlerine yeterli oranda besin maddesi içeren çözeltilerin ulaşmasıdır. Besin maddesi düzeyleri bitki türlerine göre ayrı ayrı hazırlanır. Bitkilerin gelişme devrelerindeki istekleri göz önüne alınarak içerikleri değiştirilerek uygulanır.
Yöntemin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
-Bitkinin kök bölgesine yeteri kadar nem ve hava sağlar. Topraklı yetiştiricilikte olduğu gibi bir sıkışma sö konusu değildir. dolayısıyla toprak işleme ve çapalama sorunu ortadan kalkar.
-Toprakta bulunan ve toprakla taşınan yabancı ot tohumları bu yöntemde sorun olçuşturmaz. Rüzgarla taşınan ot tohumlarının ise kontrolü mümkündür. Yabancı ot müdahalesine büyük ölçüde gerek kalmaz.
-Bitkilerin besin maddesi gereksinimi su ile birlikte karşılanır. Ayrıca gübrelemeye gerek kalmaz, besin maddesi ve gübre kayıpları en aza iner.
-Bütün bitkilere eşit miktarda ve dengeli su-besin verilir.. Böylece daha homojen ve üniform elde edilir.
-Su ekonomisi sağlar. Dengeli sulama ve beslemeyle verimde ve kalitede artış sağlanır.
-Sterilizasyonu daha kolaydır.
-Bitkisel üretimi, bitki yetiştirmeye uygun olmayan, tuzlu, taşlı, çöl ve sığ alanlara da kaydırma imkanı vardır.
-Besin maddelerinin dozları ayarlanarakbitkilerin vegetatif veya generatif devrede tutulmaları sağlanabilir.
-Bitkiler için su stresi problemi yoktur.
-Topraksız kültür yetiştiriciliği otomasyona uygundur . Sulama ve gübreleme otomatize edilerek iş gücünden ekonomi sağlanır.
-Topraksız kültür yetiştiriciliğinde, kök ortamının pH, tuzluluk, besin maddesi ve hava/su oranı dengeli bir şekilde ayarlanır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

1 : 00 AM

Hour
Minutes
AM PM
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12